Wednesday, July 20, 2011

Oat Granola with Almonds & Cranberry | Granola de Aveia com Amêndoas e Oxicoco







We have all heard that whole grains are healthy for us. Oats being one of them, it will help reduce cholesterol, which in turn promotes a healthy heart. It may help prevent type 2 diabetes, can help control our weight, it is high in fibre and it keeps you full longer. And if you suffer from high blood pressure, it can help with that too! So we can say it’s one of those grains, you don’t want to pass on. Almonds on the other hand are packed with vitamins B and E, calcium, folic acid, fibre and lots of other good stuff. It will help prevent osteoporosis and lower cholesterol too! Cranberries promote healthy arteries which help prevent strokes and they contain anti-inflammatory properties, which many believe helps cure urinary track infections when its juice is ingested.

Granola made with these ingredients packs a real punch, over some plain yogurt or even over your favourite ice cream for some added crunch, or if you are like me, taking a handful and munching on it as a quick snack at 3 o’clock for some added energy to last until dinner. Try it at home, and I promise you’ll be hooked!

For the Granola

4 cups old fashioned oats
1 cup unsweetened shredded coconut
1 cup almonds
½ cup brown sugar
¼ cup canola oil
¼ cup honey

1 cup dried cranberries
½ cup dried apricots, chopped

Heat the oil and honey in microwave for 45 seconds. Mix into oatmeal, coconut, almonds and sugar. Spread over a parchment paper lined baking tray and bake in preheated oven at 165C for 30 minutes, but mixing it halfway through baking. Remove from oven and add the dried fruit and mix it in. Let it cool completely on the tray. Store the granola in airtight container for up to a week.

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Todos nós já ouvimos falar que os grãos integrais são saudáveis. Aveia é um deles e ajuda a reduzir o colesterol, que por sua vez promove um coração saudável. Também pode ajudar a prevenir diabetes tipo 2, pode ajudar a controlar o nosso peso, é rica em fibras e mantém-nos cheios por mais tempo. E se sofre de pressão alta, a aveia pode ajudar com isso também! Amêndoas, por outro lado são ricas em vitaminas B e E, cálcio, ácido fólico, fibra e muitas outras coisas boas. As amêndoas ajudam a prevenir a osteoporose e reduzir o colesterol também! Oxicoco promove artérias saudáveis que ajudam a prevenir doenças de coração e contêm propriedades anti-inflamatórias, que muitos acreditam que ajuda a curar infecções do tracto urinário, quando seu sumo é ingerido. Granola feita com estes ingredientes é bastante saudável, sobre iogurte natural ou mesmo sobre o seu gelado favorito, ou se for como eu, comendo uma mão cheia como merenda rápida para adquirir energia suficiente para durar até o jantar. Experimenta em casa, e eu prometo que vais ficar viciada!

Para a Granola

4 Copos de aveia
1 Copo de coco ralado sem açúcar
1 Copo de amêndoas
½ Copo de açúcar amarelo
¼ Copo de óleo de canola
¼ Copo de mel

1 Copo de Oxicoco secos
½ Copo de damascos secos, picados


Aquecer o óleo e mel no microondas por 45 segundos. Misturar à aveia, coco, amêndoas e açúcar. Espalhar sobre uma assadeira coberto com papel manteiga e colocar no forno pré-aquecido a 165C por 30 minutos, mas mistura-se após 15 minutos. Retirar do forno e adicionar as frutas secas. Deixar arrefecer completamente. Guardar a granola num recipiente hermético por até uma semana.

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