Friday, March 4, 2011

Pão-de-leite - Zopf



Zopf tradicionalmente é um pão suíço e sua receita remonta ao século XV. Muitos países têm a sua própria versão de um pão-de-leite enriquecido, por exemplo, em França o Brioche ou Pão-de-leite em Portugal. Brioche sendo um pão mais rico em manteiga. A única diferença entre o Pão-de-leite e Zopf é que o pão de leite usa as gemas na massa em vez de apenas a clara de ovo. Este é um pão agradável com seu doce ou geleia favorita. Bom Apetite!

Para a massa

500g de farinha branca
100g de manteiga
1 ovo
250ml de leite 40C
25g de fermento seco
½ colher de chá de açúcar
1 ½ colher de chá de sal

Misturar todos os ingredientes secos numa tigela grande e fazer um buraco no centro. Separar a gema do ovo e por de lado. Adicionar a clara ao leite e bater ligeiramente, adicionar a manteiga derretida. Adicionar os ingredientes líquidos à farinha e misturar bem. Amassar até ficar uma massa homogénea., cerca de 10 minutos. Cobrir com filme plástico e deixar levedar até dobrar, cerca de uma hora. Desinflar a massa e dividir em três partes iguais e rolar pra poder fazer a trança. Entrançar a massa e cobrir com filme plástico, cerca de 30 minutos. Bater a gema de ovo e pincelar a massa levemente. Assar em forno pré-aquecido por cerca de 30 minutos a 200C.

_________________________________________________


Zopf

Zopf is tradictionally a Swiss bread and its recipe dates back to the 1500’s. Many countries have their own version of an enriched milk bread for example Brioche in France or Milk Bread in Portugal. Brioche being ritcher then Milk Bread and the only difference between the latter and the Zopf is it uses egg yolks in the dough instead of just an egg white. This is a nice brunch bread with your favourite jam or jelly. Enjoy!

For the dough

500g white flour
100g butter
1 egg
250ml milk 40C
25g dry yeast
½ tsp sugar
1 1/2 tsp salt

Mix all dried ingredients in a bowl and make a hole in the centre. Separate egg and keeping yolk aside. Add egg white to milk and beat slightly, add melted butter. Add the liquid ingredients to flour, and mix. Kneed dough until soft, about 10 minutes. Cover with plastic wrap and let rise until doubled, about one hour. Deflate dough and devide into three equal pieces and roll out into thick strands in order to braid. Braid the dough and cover with plastic wrap to proof, about 30 minutes. Beat the egg yolk and lightly brush the dough. Bake in pre-heated oven for about 30 minutes at 200C.

1 comment:

  1. I too am from Portuguese background but living in Canada for many years. Last week I woke up with a craving for my grandmother's "Pao de Leite e ovos" I made up my own recipe. It was tasty but very heavy and doughy. I will try this recipe and hopefully be delighted. Thank you Grace

    ReplyDelete