Sunday, March 12, 2017

Yeast bread ~ Pão de fermento


One of the easiest recipes to make and always turns out right

·         2 ½ teaspoons dehydrated granular yeast 
·         300g warm water (40ºC)
·         450g flour 
·         1 ½ teaspoon salt

Sprinkle the yeast (dry) in warm water and let stand for 5 minutes. Stir to dissolve. Mix the flour with the salt and make a pit in the center and pour the dissolved yeast. Use a wooden spoon to mix enough flour to form a soft paste. Cover and let stand for 20 minutes. Mix the flour thoroughly and add water if necessary, a little at a time (a spoon) to form a sticky dough. Knead on a lightly floured surface until soft, smooth and slightly shiny, about 10 minutes. Place the dough in a covered container (with a lid or plastic wrap). Let stand for 20 minutes and fold the dough onto itself (as if wrapping a gift – see video). Repeat 4 times every 20 minutes. Place the dough onto a clean surface and shape into a ball, being careful not to deflate it completely. Place the top part facing down into your round container covered with a tea towel and dusted with flour (see photo). Cover and let rest for about 45 minutes or until it doubles in size. Once dough is doubled, cover a baking tray with parchment paper. Invert the dough into the baking sheet and make a couple deep slashes on the dough using a sharp or serrated knife. Bake in preheated oven at 230ºC (450ºF). Spray the oven with water in the first 5 minutes of baking to create steam. Bake until golden and the inner temperature reaches 90ºC




Uma das receitas mais fáceis para fazer pão e que bate sempre certo

·         2 ½ colheres de cha de fermento desidratado granulado
·         300g agua morna (40ºC)
·         450g farinha
·         1 ½ colher de chá de sal

Colocar o fermento granulado (seco) em água morna e deixar repousar por 5 minutos. Mexer para dissolver. Misturar a farinha com o sal e fazer uma cova no centro e deitar o fermento dissolvido. Usar uma colher de pau para misturar farinha suficiente ate formar uma pasta macia. Cubrir e deixar repousar por 20 minutos. Misturar a farinha completamente e adicionar água, se necessário, um pouco de cada vez (uma colher) para formar uma massa macia, mas pegajosa. Amassar em uma superfície limpa até ficar macia, lisa e ligeiramente brilhante, cerca de 10 minutos. Colocar a massa numa vasilha coberta (com tampa ou plástico). Deixar repousar por 20 minutos e dobrar a massa sobre si mesmo (como se embrulhando um presente - ver vídeo). Repetir 4 vezes a cada 20 minutos. Colocar a massa sobre uma superfície limpa e formar em bola, tendo o cuidado de não deflagá-la completamente. Colocar a parte de cima virada para baixo num vasilha redonda preparada com uma toalha de chá e polvilhada com farinha (ver foto). Cubrir e deixar repousar por cerca de 45 minutos ou até dobrar em tamanho. Uma vez que a massa dobrar, cubrir um tabuleiro de ir ao forno com papel de pergaminho. Inverter a massa no tabuleiro e fazer uns cortes profundos na massa usando uma faca afiada ou serrilhada. Asse em forno pré-aquecido a 230ºC (450ºF). Burrifar o forno com água nos primeiros 5 minutos de cozimento para criar vapor. Cozer até ficar dourado ou ate a temperatura interna chegar a 90ºC



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